Saturday, March 13, 2010

SEO Jalan Terbaik Menjana Trafik

Buat Duit Online|Pendapatan Internet

Jika anda seorang blogger ataupun mempunyai laman web yang ingin mendapat trafik yang cukup banyak tanpa membayar apa-apa untuk dalam suatu jangka masa yang lama, SEO pasti tidak asing bagi anda semua. SEO dalam erti kata lain adalah Search Engine Optimization. SEO digunakan oleh ramai para internet marketer dalam menjana income passive.

Tetapi apa yang membuatkan ramai orang yang mudah mengaku kalah dalam kaedah SEO ini ia memerlukan usaha yang kuat dan masa yang agak lama. Tetapi hasilnya sangat berbaloi!. Bayangkan anda cuma bersusah payah selama setahun tetapi anda menikmati kesenangan buat duit secara online selama 5 tahun. Jadi, jika anda baru sahaja berusaha selama satu bulan atau dua, bersabar lah.

Pada post kali ini saya akan menerangkan secara basic bagaimana ingin mengoptimasikan laman web anda ataupun blog anda. SEO terdiri daripada dua jenis iaitu  :-

On Page SEO

-On Page SEO adalah dimana anda mengikuti satu format untuk menulis post supaya senang search engine mencari post anda. Dalam erti kata lain, macam buat surat kiriman rasmi.

Off Page SEO

-Off Page SEO adalah teknik yang mana anda menyebarkan link anda kepada laman-laman web yang lain. Dan mereka link kan semula kepada anda


Tapi apa yang saya akan ajar pada post kali ini adalah mengenai On Page SEO. Saya telah membaca bermacam-macam e-book mengenai SEO dan saya simpulkan cara termudah. Anda tak perlu susah-susah baca macam-macam ebook lagi. Jadi, saya harap ia akan membantu anda membuat duit secara online.


  • Cari keyword yang relevant untuk blog anda. Anda boleh melakukan research mengenai keyword menggunakan Google External Keyword
  • Pilih keyword yang mempunyai persaingan yang rendah (Bab mengenai research keyword akan dipanjangkan pada masa akan datang)
  • Kemudian letakkan keyword anda di URL, kemudian di Header. Contohnya, buatduitonline.blogspot untuk URL, kemudian di Header tulis juga Buat Duit Online
  • Pada setiap kali permulaan post, letakkan keyword utama anda. Jika anda perasan, saya sering meletakkan perkataan " Buat Duit Online|Pendapatan Internet" dan akhirkan setiap post anda dengan perkataan yang sama.
  • Selepas itu, anda Boldkan keyword anda
  • Letakkan meta tag untuk blog anda. 
  • Lazimkan menulis post sekurang-kurangnya 250 perkataan ke atas. Kemudian, letakkan satu keyword utama di setiap perenggan. Selalunya letak dalam 5 keyword utama sahaja
  • Link kan blog anda dengan post-post lama.

Ini adalah semua teknik yang disimpulkan dalam On Page SEO. Jadi, bukan susah bukan untuk buat duit secara online? Anda boleh lihat tutorial terdahulu untuk mempelajari teknik promosi untuk Off Page SEO



Buat Duit Online| Pendapatan Internet

6 comments:

Mr Kamikaze on March 13, 2010 at 10:17 AM said...

OOO..bgus nie gua nak coba ler..

Hasrol Nizam on March 13, 2010 at 10:34 AM said...

bagus ni..thansk 4 sharing

tenteraangin on March 13, 2010 at 2:05 PM said...

yup, ini adalah kesimpulan kepada semua teknik SEO Onpage. Memang panjang penerangan dia, tapi secara kesimpulannya, buat sahaja, kemudian lazimkan.

halimdanga on April 22, 2010 at 4:58 PM said...

Salam , Web yang penuh dengan maklumat, semoga ia bermanafat buat semua...pencari maklumat !

Zon Melayu Bebas on September 30, 2010 at 10:14 PM said...

cantik..info yg aku2 cari2 carikan..TQ tuan moderator

Melayu Hebat on September 30, 2010 at 10:16 PM said...

Ilmu yg bermanfaat..TQ

Related Posts with Thumbnails
 

Pasal Saya

My photo
Salam kepada yang sudi singgah. Keep in touch dengan blog ini kerana ia diupdate setiap hari :) Sebarang pertanyaan boleh berhubung di 0132987437

Para Usahawan